Svatomartinské 2014
Svatomartinská vína
jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžeme přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.
Připravili jsme pro vás vína odrůdy Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Svatovavřinecké. Ať už si vyberete kteroukoli z nabízených odrůd, doufáme, že vám bude chutnat a bude dobrým společníkem příjemně strávených chvil s přáteli.
A jak je o víně známo, nejlépe se snoubí s dobrým jídlem. Svatomartinská husa je klasika asi jako kapr o vánocích, ale my pro vás máme tentokrát méně obvyklý recept.
Kroupové rizoto:
Složení pro 4 osoby: 600 g menších krup, 150 g šalotky, 80 ml olivového oleje, 100 ml bílého vína, vývar dle potřeby, snítka čerstvých bylinek, 100 ml smetany, 100 g parmazánu (Grand Moravia).
Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji s najemno posekanými bylinkami. Přisypeme propláchnuté kroupy, opět orestujeme a zalijeme bílým vínem a trochou vývaru. Vývar průběžně doléváme do doby, než kroupy změknou, poté necháme vydusit. Nakonec přidáme smetanu, trochu strouhaného parmazánu, promícháme a servírujeme. Na talíři ozdobíme pečenými rajčaty, plátky parmazánu a bylinkou. Toto rizoto je vynikající jako příloha k filetu z candáta.